Marike en Ferdinand veroveren de wereld met verlichting

Sjeiks in Qatar met verlichting uit Hendrik-Ido-Ambacht: ze bestaan. Marike en Ferdinand Verbeek verkopen hun lichtobjecten overal ter wereld.

Hij is het brein achter de minimalistische, duurzame lichtontwerpen, die de helderheid van zonlicht benaderen. Zij is de creatieve sidekick, die beurzen afstruint en contacten onderhoudt. Een sterk duo, zo blijkt. In het afgelopen jaar verdubbelde de winst van hun bedrijf Ferrolight Design en steeg het aantal personeelsleden van twee naar zes. Afgelopen woensdag openden de twee hun eigen atelier annex showroom, aan de Noordeinde 97, in Hendrik-Ido-Ambacht. Hun geheim? ,,Jezelf blijven, gedreven zijn en je hart volgen.”

Het koppel had twintig jaar geleden niet kunnen voorspellen dat licht hun bron van inkomsten zou worden. Marike en Ferdinand komen beiden uit de horeca. Zij volbracht de hotelschool, hij bestierde een discotheek en was dj. Een vriend vroeg hen in 1999 te helpen bij de inrichting van zijn winkel. ,,Kun je ook niet een lamp voor me maken?”, vroeg de vriend aan Ferdinand. Het bleek een schot in de roos. Zijn eerste ontwerp, een moderne kroonluchter, de ‘spoetnik’, werd meteen meerdere malen verkocht.

Afdakje

De fietsenschuur deed dienst als werkplaats. ,,Voor de fietsen was geen plek meer, dus die zetten we buiten, onder een afdakje”, blikt Marike terug. Ferdinand ging aan de slag met ontwerpen, terwijl Marike in eerste instantie bleef werken. Al snel werd de ruimte te klein. Het stel besloot samen de sprong in het diepe te wagen. Ze startten in 1999 hun eigen bedrijf en bouwden een werkplaats aan huis. ,,Er waren zware periodes. Een vast inkomen hadden we niet. Ik ging in een week wel tien winkels langs om onze producten te laten zien”, aldus Marike.

Maar kwaliteit komt altijd bovendrijven. Inmiddels wordt Ferrolight Design verkocht bij 85 dealers door heel Nederland, in Duitsland, België, Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada en hebben de objecten de interesse gewekt van sjeiks in Abu Dhabi en Qatar. ,,Die vragen dan bijvoorbeeld om de verwerking van speciaal goud. De producten worden vervolgens heel zorgvuldig vervoerd”, legt Marike uit. ,,Het is altijd spannend of het zonder schade aankomt op de bestemming”, vult Ferdinand aan. Over de identiteit van hun steenrijke afnemers kunnen ze niets zeggen. Marike: ,,Soms krijgen we wel een naam door. Dan google ik wel eventjes. Maar we hebben geheimhoudingsplicht.”

Na jarenlang werken in het atelier op de Dorpsstraat voelde de woning steeds minder als thuis. ,,Ik zou niet zeggen dat het storend was, maar met een bedrijf aan huis mis je toch een stukje privacy”, aldus Marike. Het stel kreeg halverwege oktober een pand aangeboden door Philip Vellekoop op bedrijventerrein Antoniapolder, helemaal naar hun wens. Anderhalve maand later was het atelier klaar. Wethouder Floor van de Velde (duurzaamheid) opende het pand, in de aanwezigheid van familie, vrienden en zakelijke relaties van het duo. In de werkplaats worden de producten eigenhandig in elkaar gezet. Op de bovenste etage is een showroom, waar bijna alle lichtobjecten van het bedrijf staan en hangen.

Lees verder onder de foto.

Het nieuwe atelier werd afgelopen woensdag geopend.

Het nieuwe atelier werd afgelopen woensdag geopend. © Milan Rinck

Wie de producten van FERROLIGHT bekijkt, ziet strakke, minimalistische ontwerpen, zonder veel ‘poespas’. Mooi licht, daar draait het om in Ferdinands ontwerpen. ,,Ik vergelijk het weleens met een kerstboom. Die is leuk voor een maandje, maar daarna ben je toch weer blij als hij het huis uit gaat. Aan onze ontwerpen zit niets wat op den duur kan vervelen. Het trekt geen aandacht en neemt geen zicht weg.”

Zijn doel is om met zijn licht een color rendering index (cri) te bereiken van 100 procent, net als zonlicht. Dat licht heeft een compleet kleurenspectrum. ,,Zonlicht is het mooiste licht dat we hebben”, vinden Marike en Ferdinand. Kunstlicht komt door nieuwe ontwikkelingen steeds dichter in de buurt van die perfecte waardes. Op dit moment is er al een led met een cri van 98. Op dat gebied ligt dus nog een mooie uitdaging voor de lichtontwerper.

Niet alleen op het gebied van werk, maar ook privé hebben Marike en Ferdinand nog een mooie wens: ,,We willen een huis in de zon.” Hun droombestemming is Ibiza. Ze vierden er twintig jaar geleden hun huwelijksreis en komen er veelvuldig terug met hun vier kinderen. ,,Op dat eiland hangt een speciale vibe. Het zit vol creativiteit, kunstenaars en spiritualiteit”, aldus Marike. Het gezin hoopt die droom in 2020 te kunnen vervullen.